10 KELEBIHAN AIR KOSONG, SIAPA SANGKA BOLEH TURUNKAN BERAT BADAN JUGA | Bubbles O²

Rasanya semua sudah maklum akan kepentingan meminum air kosong dalam kehidupan seharian, bukan? Ia perlu diminum dengan mencukupi demi menjamin kesihatan yang baik. Tapi pada zaman sekarang dengan pelbagai lambakan jenis minuman kita kadang-kadang terlupa untuk mengambil air kosong dengan mencukupi.

Nak tahu tak bila kita kurang minum air kosong ia boleh menyebabkan badan kita berisiko untuk berdepan dengan pelbagai penyakit.

Cuba fikir balik bila kita demam mesti doktor akan selalu berpesan, minum banyak air. Ini tidak lain tidak bukan untuk sentiasa mengekalkan kandungan air yang mencukupi agar tidak mengalami dehidrasi.

Apa lagi kelebihan lain meminum air kosong dengan mencukupi? Jom admin nak sharekan sedikit tips yang ringkas tapi boleh membawa kebaikan kita bersama.

1. MENINGKATKAN TENAGA

Ingat, tubuh kita mengandungi kira-kira 50 – 65 peratus air di dalam badan. Dengan meminum air kosong mencukup ia boleh membantu kita untuk lebih fokus dan membuatkan otak lebih segar. Sebagai bonus tenaga dalaman juga meningkat.

2. KURANGKAN BERAT BADAN

Dengan minum air kosong yang banyak, ia membantu membuang lemak by-product, mengurangkan kadar pengambilan makanan berlebihan (bila perut penuh mesti kurang nafsu makan) dan meningkatkan metabodilisme. Minum air kosong boleh katakan zero kalori kut!

3. BUANG TOKSIN

Buang segala toksin yang memudaratkan menerusi senaman apabila berpeluh dan membuang air kecil. Ia juga boleh mengurangkan risiko penyakit berkaitan pundi kencing.

4. KULIT LEBIH SEGAR

Ia membantu melembabkan kulit, nampak lebih segar, gebu, bersinar dan licin. Malah, ia juga melewatkan kadar penuaan dan kedut. Amalkan minum air kosong pasti kamu bila dah meningkat usia nanti jadi lebih awet muda.

5. PENGHADAMAN BAIK

Proses penghadaman makanan merupakan satu perkara amat penting untuk kesihatan. Air merupakan elemen penting untuk perut menghadamkan makanan dan boleh menjauhkan kamu daripada sembelit.

6. TINGKATKAN SISTEM IMUNISASI

Orang yang sentiasa amalkan minum air kosong biasanya susah jatuh sakit. Dengan air mencukupi kamu akan sukar untuk demam selesema dan penyakit lebih serius yang lain. Tapi, gaya pemakan kenalah jaga juga, ya.

7. ELAK RISIKO SAKIT KEPALA

Membantu melegakan dan mengelak daripada sakit kepala, sakit belakang dan juga migrain. Ketiga-tiga simptom itu biasanya disebabkan dehidrasi.

8. ELAKKAN BERLAKU KEJANG OTOT

Jika badan kita kekuranganm air dan melakukan aktiviti lasak seperti bersuka, kekejangan pasti mudah berlaku.

9. LEBIH CERIA

Bila badan sihat dan berfungsi dengan baik, minda pun akan lebih tenang dan gembira. Badan yang sihat menghasilkan minda yang ceria!

10. JIMAT WANG

Boleh dikatakan, air kosong memang kos paling rendah. Kalau dirumah perlu rebus saja. Kalau ada penapis air lagi bagus. Hanya tadan dan minum. Kalau ke restoran pun air kosong minuman paling murah, tak gitu?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *