#TIPS KESIHATAN : KENAPA ANDA PERLU MINUM AIR BERSIH SETIAP HARI? | Bubbles O²

Berapa gelas anda minum air bersih setiap hari? Dua, tiga, empat gelas atau lebih?

Soalan tersebut memang kerap kita dengar terutama ketika berjumpa doktor atau pakar pemakanan.

Pengambilan air bersih dari sumber yang selamat adalah salah satu asas utama kesihatan. Jika anda mahukan tubuh sihat, anda wajib mengikut saranan pakar iaitu minum enam hingga lapan gelas besar air sehari.

Mengapa Tubuh Memerlukan ‘Bekalan’ Air Baru Setiap Hari?

Antara 55% hingga 75% berat badan adalah air. Air bahan kedua terpendting selepas oksigen yang diperlukan oleh tubuh.

Berikut adalah antara sebab kenapa tubuh memerlukan air.

Ia membantu penghadaman, penyerapan dan penyingkiran makanan yang dimakan. Ia membantu perkumuhan bahan buangan dari usus dan buah pinggang. Untuk menyelaraskan suhu badan 24/7 memberi kelancaran pergerakan sendri dan memban darah merupakan sistem pengangkutan yang berfungsi’mengagihkan’ nutrien makanan ke seluruh tubuh. Hampir 92 peratus kandungan darah ialah air. Rembesan tubuh dan cecair penghadaman hampir keseluruhannya adalah air (sistem penghadaman menghasilkan hampir 1.7 liter air liur setiap hari)

Disebaabkan fungsi-fungsi yang penting ii, dalam keadaan normal tubuh memerlukan antara satu hingga dua liter air setiap hari supaya ia berfungsi secara optimum.

Jumlah ini juga bergantung kepada saiz, diet, sejauh mana individu tersebut mengamalkan gaya hidup aktif dan keadaan cuaca persekitaran.

Bagaimana Badan Anda Boleh Kehilangan Air Melalui pernafasan, perpeluhan dan penyingkiran (najis dan air kencing) tubuh anda kehilangan 1.7 liter setiap hari. Dalam cuaca panas, perpeluhan meningkat jadi lebih banyak air diperlukan bagi membantu menyelaraskan suhu badan dan menjadikan anda berasa selesa. Ketika cuaca sejuk, kelembapan tambahan hilang melalui pernafasan. Bagi setiap jam aktiviti fizikal atau bersenam, anda memerlukan tambahan 1-3 gelas air. Sistem haba berpusat memberi kesan kekeringan, jad anda perlu minum lebih banyak air atau kurangkan suhunya. Tahukah Anda?

Air adalah penahan selera secara semula jadi. Kekurangan air boleh membawa kepada makanan berlebihan, ini kerana otak tidak dapat membezakan antara lapar dan dahaga, jadi apabila anda fikir anda berasa lapar kemungkinan tubuh sebenarnya memerlukan air.

Jadi minum segelas besar air sebelum anda makan kerana itu yang mungkin diperlukan oleh tubuh bukannya makanan seperti otak anda fikirkan.

Adakah Anda Kekurangan Air?

Antara simptom-simptom menunjukkan tubuh sedang ‘dahagakan’ air.

  • Pening : Salah satu fungsi utama air ialah membuang toksin dari tubuh. Otak manusia mengandungi 75 peratus air, jadi walaupun mengalami sedikit penyahhidratan boleh menyebabkan pening.
  • Letih/Lemah tumpuan : Jika tubuh mengandungi terlalu banyak toksin dan tidak cukup air untuk mengeluarkannya, anda akan berasa krang bertenaga kerana tubuh bergelut dengan toksin.
  • Sembelit : Air melawaskan proses penyingkiran najis, jadi minumlah air secukupnya untuk melancarkan penyingkirannya.
  • Air kencing kotor : Buah pinggang adalah penapis bahan-bahan buangan dari darah. Hampir 180 liter air dikitar semula oleh buah pinggang setiap hari. Proses ini bergantung kepada bekalan air segar yang secukupnya, tanpanya pengeluaran air kencing akan berkurangan menyebabkan bahan buangan menjadi lebih pekat menghasilkan kencing kotor.
  • Mulut berbau : Jika cecair tidak cukup di dalam mulut untuk membersihkan sisa-sisa makanan, bakteria akan membiak di dalam tekak dan mulut menyebabkan mulut berbau.

  • Mulut kering : Air liur merupakan bahan ‘pelincir’ mulut, penyahhidratan mengurangkan jumlah air liur.
  • Kekurangan air yang teruk juga menyebabkan ketegangan otot : Ini berlaku apabila tidak cukup oksigen sampai ke otot melalui pembuluh darah disebabkan tubuh tidak cukup air.
  • Kulit : Kulit yang tidak cukup air akan hilang keanjalan. Ujinya dengan mencubit kulit di belakang tangan ia akan terlepas dengan serta merta.
  • Mata : Mata cengkung dan kulit di sekeliling mata lembam menandakan penyahhidratan yang teruk. Amalkan Minum Air Bersih Setiap Hari!

Matlamat anda sekarang ialah untuk minum air secara kerap sepanjang hari. Bagi beberapa hari pertama mungkin anda akan berasa kerap ke tandas, ini kerana tubuh belum biasa dengan keadaan itu dan memerlukan masa untuk penyesuaian. Anda juga akan berasa berat badan berkurangan memandangkan simpanan air dalam tubuh menjadi berlebihan dan secara beransur-ansur anda melepaskannya.

__________
Eh kejap, jangan lupa dapatkan air oksigen Bubbles O² di stesen minyak yang terpilih, atau dapatkan daripada ejen-ejen kami yang sah, ataupun anda boleh hubungi terus kepada kami.
Follow media sosial kami untuk dapatkan tajaan air Bubbles O² secara PERCUMA selama setahun!

Youtube : https://www.youtube.com/channel/UCoOWUjgk6gEj_mWPJqciIUA

Instagram : https://www.instagram.com/bubbles.o2/

Website : http://www.bubbleso2.com/

Whatsapp kami untuk order : http://www.wasap.my/+60132893448

#bubblesnaturaloxygenwater #bubblesO2

Similar Posts